"De cate ori concretizezi o varianta a vietii, renunti la celelalte, pe care de cele mai multe ori le regreti. Si de cate ori regreti o optiune, iti imaginezi ca asta poate dezorganiza universul".Ne lovim cu totii de ele. Ne apar la tot pasul, uneori ne si impiedicam de ele incercand sa le ignoram. Dar vrem-nu vrem, trebuie sa le luam. Unele zilnic, altele o data in viata. Sunt decizii placute, pe care abia asteptam sa le luam, dar sunt si decizii neplacute. Sunt decizii usoare, pe care le luam intr-o secunda, dar sunt si decizii grele, care ne framanta, nu ne lasa sa dormim si ne punem mereu intrebari.
Sunt oameni si oameni. Unii mai impulsivi, iau deciziile fara a sta pe ganduri. Altii, le-ntorc pe toate partile, analizeaza, rationeaza si apoi decid. Unii iau decizii bazandu-se pe intuitie, pe sentimente; altii- bazandu-se pe ratiune. Unora le pasa si de cei din jur, altora deloc.
Aseara am ajuns la o concluzie: toate deciziile importante pe care le-am luat au fost bazate pe ratiune. Am facut mereu ce trebuie, ce e bine si apoi constiincioasa, am dus la indeplinire alegerea facuta. Probabil am doza mea de perfectionism pe care multi n-o inteleg. In plus, mereu mi-a pasat si de cei de langa mine. Evident, ma gandesc la cei cu adevarat importanti. Nu poti lua decizii tinand cont de toata lumea, desi sunt o persoana care mediaza conflictele si nu de putine ori prefera sa sufere ea in locul celorlalti. Ce mi-a lipsit insa de-a lungul anilor, atat in lucruri mari cat si lucruri mici? Nebunia. Impulsivitatea. Riscul necalculat.
Unii spun ca odata cu varsta devenim mai ponderati si mai rationali. Daca stau si ma uit putin in urma, mereu am fost asa. Ma-ntreb in ce masura as putea actiona altfel acum...Pentru ca uneori imi lipseste.
11 comentarii:
Eu sunt impulsivul de care pomenesti si care, intr-adevar, odata cu varsta am devenit mai rational, mai calculat, dar si mai ordonat, mai perfectionist cum zici tu.
Cand eram mai imprastiat, aveam totul in minte, nimic pe vreo hartie sau agenda si in dezordinea aia a mea, stiam imediat unde sa caut. In minte. De cand am inceput sa le pun pe hartie, sa le pastrez cu grija, am pierdut antrenamentul de a avea un backup si in minte si asta m-a costat. Si eu ma intreb, oare, cum e mai bine? Imprevizibil sau rational.
Si ca sa te enervez un pic. E ca la fotbal. Cu cine votezi cu Gica Popescu (rationalul) sau cu Gica Hagi (sclipitorul)? Ca tot se apropie Sf. Gheorghe si-i sarbatorim.
Gabi, eu cred ca undeva la mijloc e cel mai bine. Asta pare a fi o regula universal valabila. Adica sa stii cand sa fii precaut si rational si cand sa risti.
De ce crezi ca ma enervezi facand paralela cu fotbalul? Pe o stelista nu cu asa ceva o enervezi:P.
De ce in exemplul asta insa, sclipitorul e echivalentul impulsivului? Esti subiectiv :).
sclipitorul este in general impulsiv, imprevizibil, asta nu inseamna ca impulsivul e obligatoriu sclipitor. Nu e functie bijectiva. :)
O minte sclipitoare nu poate fi si una ratioanala?:P Hmmm...si mereu mi s-a zis c-as fi desteapta:P:P:P. Or fi mintit, m-or fi periat?
Cu "functie bijectiva" m-ai impresionat. Sper insa ca nu ma pui sa iti fac si demonstratii. O iau ca pe o axioma de data asta:).
si eu sint impulsiva. culmea ca atunci cind apelez la ratiune o dau in bara de 15 ori mai puternic. vezi, unde nu sint antrenata sa fac asa... toata viata mea reprezinta suma unor reactii emotionale pe care, iarasi culmea, nu pot sa le regret pentru ca m-as regreta pe mine.
Oana Anca, te-ai intors de tot. Ce bine!
Merci, Oana. Sper insa ca revenirea asta sa ma si tina, mai ales ca urmeaza o perioada mai aglomerata pt mine.
Insa poate, daca totul decurge conform planului (iarasi e plan :)), exista sansa de a ne ciocni peste vreo 3 saptamani la Carturesti de pilda!? :D
Oana Anca,
mi-ar placea foarte mult sa ne intilnim. uite ca sint bune si planurile la ceva :)
oana anca,
ce profesie ai?
Natty, scrie la profil:P
economist?? dar...eu aveam impresia ca esti ceva in domeniul jurnalismului...mai ales k asa frumos scrii,
Natty, aparentele inseala uneori :D. Sunt omul cifrelor, cel putin in acte.
Trimiteți un comentariu