joi, aprilie 09, 2009

Nu va dor tastele?

Sunt furioasa. Si am tot dreptul. Ma doare din nou si de data asta e cronic. Nu mai am ingaduinta, nu mai am bun simt sau intelegere. Asa ca rabufnesc, c-o fac la mine "acasa":

Oameni buni, nu mai schingiuiti limba romana!!! Nu va e mila de ea? Nu va pasa ca e in agonie? E a noastra, a ta si a mea...si continuati s-o maltratati fara pic de remuscare!

E a tzshpea oara cand rasfoiesc blogosfera, cand imi arunc un ochi obosit de computadorismul de zi cu zi practicat prin inalte curti imperialiste si vad repetandu-se aceeasi greseala. Ignoranta chiar nu doare? A, nu, ignorantii sa stiti ca nu sunt femeia cu patru clase de la tara sau cel ce ne aduna joia gunoiul din fata portii. Nici vorba! Sunt ei, educatii! Scolitii! Facultati? Fara numar! Masterate, doctorate, conferinte si simpozioane. Toate le gasesti in pretioasele lor CV-uri. A...unii chiar isi castiga existenta cu limba! Limba romana, evident. Lucreaza in presa sau in companii in care cuvinte precum "comunicare", "relatii publice", "a scrie" sau "a fi creativ" reprezinta painea cea de toate zilele. Auch! Nu va doare? Ca pe mine da. Si nu mai pot, asa ca-ntr-o zi sa nu va mirati daca ma auziti tipand.

Esenta revoltei mele...vad scriindu-se tot mai des, incapatanat de des, nesimtit de des, intruna, iar si iar: "ma gandesc intr-una la aia si aia"; "dreg intr-una aia si aia", imi dau aere mai mult decat e cazul...la fel de..."intr-una"!!!!!!!!!!!!!! Pe bune acum: nu va dor tastele?

Alooo!!! Cei ce ati lipsit in clasele primare din motive (evident!) intemeiate de la orele de gramatica a limbii romane, puneti mana pe DEX si cititi. Nu va ia mai mult de cinci secunde! Promit eu!
ÎNTRÚNA adv. Mereu, neîncetat, continuu. Vorbeşte întruna.

Asadar, legati-l ca plange cand il nenorociti si-l ciopartiti! Si credeti-ma: e cea mai urata carte de vizita a unui roman.

Huh, gata! M-am racorit. Pacat ca tot aia "sanatosi" care inteleg despre ce vorbesc vor pierde timpul citind aceasta postare, nicidecum cei "virusati"...

7 comentarii:

L spunea...

he he, ne poti da si exemplele care te-au facut sa rabufnesti asa? si explica-le "masteranzilor" ca sunt si cazuri cu "intr-una" scris asa; sau, mai bine nu; ca-i incurci prea rau;

Oana Anca spunea...

Metehne de jurnalist, draga L :P. Tu de fapt esti curios sa afli nume, eventual link-uri, nu? Eu cred ca nu asta conteaza. Nu mi-am propus sa fac de cacao anumiti oameni care sunt doar cireasa de pe tort. M-am infuriat pt ca in ultimul timp sunt tot mai multi cei ce scriu asa. Si scuzele precum "graba" sau "neatentia" nu mai functioneaza la mine.
Iar postarea s-a vrut o urecheala, nicidecum o lectie de gramatica. Sa-i invete mama lor sau dascalii la scoala cand sa scrie "intruna" sau "intr-una". Da, sunt rea, dar deja iritatia s-a cronicizat :).

L spunea...

frumos era sa dai si exemple, ca sa stie omul si ce anume a generat izbucnirea ta; inculti sunt peste tot si fac greseli zi de zi, dar daca nu-i vezi sau auzi parca nu te streseaza asa de tare; apropo, nu se incarca poza de pe post; mai verific-o o data;

Anonim spunea...

...speram ca 'anumiti' cititori ai blogului nu vor scrie acum intotdeauna 'intruna' , chiar si atunci cand nu avem a face cu un adverb...din exces de zel ( sau hipercorectitudine, care e si ea o boala des intalnita a vremurilor noastre).

Am citit intruna intr'una din zile despre cum unii incurca intruna adverbul 'intruna' cu substantivul intr'una ..... Deh .... ce sa'i facem , nu toti suntem intruna hotarati daca sa scriem intruna sau intr'una. :P

Oana Anca spunea...

@L- pai am explicat in post ce anume a generat "izbucnirea" mea; ca esti curios nevoie mare o stim amandoi, dar crede-ma nu numele celui sau celor ce au gresit conteaza. Din pacate sunt mult prea multi si tot mai multi. Stii...chiar ma ingrijoreaza aceasta asa-zisa "evolutie" a limbii romane, care mie una mi se pare o involutie clara.
Am sesizat si eu treaba cu poza si cred ca am reusit s-o rezolv. Multam de atentionare :).

@Anonim- hatru comentariul tau; m-a facut sa zambesc :). Doua replici am:
1. hipercorectitudinea in folosirea limbii romane nu ma deranjeaza; niciodata nu mi-au tiuit urechile de la o romana mult prea corect vorbita, daca se poate spune asa...

2. "intr-una" nu e substantiv ;-) Ca urmeaza un substantiv dupa el e alta mancare de peste.

Merci de comentariu si te mai astept, indiferent cine esti. :)

Anonim spunea...

Ma bucur ca te-am facut sa zambesti! Si multumesc pentru raspunsul punctat.

1. Sunt ferm convins ca te deranjeaza hipercorectitudinea in limba romana , atata vreme cat si aceasta inseamna folosirea gresita a limbii:

HIPERCORECTITÚDINE s.f. Greşeală de limbă datorită efortului conştient al vorbitorilor de a se conforma mecanic normelor limbii literare; hiperurbanism.

HIPERCORECTITÚDINE s. f. greşeală de limbă izvorâtă din necunoaşterea adevăratei forme a etimonului unui cuvânt de către vorbitor şi din teama acestuia de a nu greşi, din efortul conştient de a se conforma mecanic normelor limbii literare; hiperliterarizare. (după fr. hypercorrection)

NU cred ca iti place sa auzi formulari de genul : 'complect', 'bacalaureat' pronuntat frantuzeste, 'a excalada', 'esire','femeea','aceleeasi', 'eu'- pronuntat 'eu', in loc de 'ieu', 'nostrii' in loc de 'nostri' etc. etc....

2. Mea culpa, din graba l-am substantivizat pe 'intr-una', gandindu-ma la substantivul care, cel mai adesea, il urmeaza. O usoara substantivizare sufera oricum, mai ales atunci cand e folosit ca pronume nehotarat(care stim bine ca inlocuieste un substantiv), desi, cel mai adesea, e adjectiv....sau, si mai adesea, articol nehotarat ('intr-o zi').

Gata cu gramaticalele!
Sarbatori fericite! Fie ca hiper/hipocorectitudinea in folosirea limbii romane sa nu iti umbreasca bucuria invierii Domnului! ;)

Oana Anca spunea...

@Anonim- :) O sarbatoare plina de lumina si liniste iti doresc si eu tie.