luni, aprilie 28, 2008

Intrebari

"You can never replace anyone because everyone is made up of such beautiful specific details."
"I guess when you're young, you just believe there'll be many people with whom you'll connect with. Later in life, you realize it only happens a few times."

...sunt doar doua citate dintr-un film care pare cu adevarat plictisitor pentru cei ce cauta actiune, pentru cei ce vor mai mult decat o zi de plimbare si ganduri exprimate dupa 9 ani de la o prima si unica intalnire: Before Sunset, continuarea lui Before Sunrise. Cei care n-ati vazut prima parte, vizionati-le in aceasta ordine: Before Sunrise si apoi Before Sunset. This is the only way it makes sense. Si va pune pe ganduri. Pe mine m-a pus, asa ca zilele astea sunt ocupata cu ganditul.

Care sunt rezultatele deciziilor pe care le luam in viata?
Putem trai cu urmarile deciziilor pe care le luam?
De unde stim ca ceea ce decidem nu e gresit?
Avem o a doua sansa in viata?
Cand e justificat instinctul de autoaparare si autoprotejare, in ciuda victimelor colaterale pe care le face?
De ce trecutul marcheaza atat de tare incat afecteaza prezentul si viitorul?
Merita si daca da, atunci cand trebuie sa pui punct? Fara a avea remuscari, fara a trai in trecut, putand a merge inainte cu sufletul eliberat...si cu cugetul impacat ca ai facut tot ce era omeneste posibil...?
De ce sunt atat de putini oameni de calitate si de ce atunci cand ii gasim ne e mai comod sa-i indepartam?
De ce teama paralizeaza vointa?
De ce sentimentele sunt invecinate cu nebunia, de cele mai multe ori?
De ce irosim timp pretios, stiind ca avem o singura viata?
De ce ne secatuiesc de orice vlaga astfel de intrebari si ne erodeaza creierul, logica, personalitatea si-ntreg eul?
...

7 comentarii:

Mihai spunea...

eu am vazut prima data Before Sunset si nu am simtit nimic lipsa. am vazut primul film abia cand am aflat ca exista. B Sunset e sublim, chiar nu e nevoie de prima parte, care de altfel e un pic prea siropoasa.

Oana Anca spunea...

...si totusi, pentru a intelege totul e bine sa detii toate informatiile. Nu zic ca nu poti viziona o parte fara cealalta. Dar asa e firesc: mai intai invatam alfabetul, abia apoi formam silabe, cuvinte, propozitii, fraze, etc.
Mereu mi-a placut sa vad intregul. De aceea recomandarea mea de a viziona filmele in ordinea oarecum normala. Evident, e parerea mea si nu e litera de lege.
Daca n-ar fi fost acel "siropos" Before Sunrise, n-avea sens Before Sunset. Relatia cauza-efect. That's what I'm talking about.

alexander spunea...

Da, mi-a placut si mie filmul respectiv. Mai ales modul necomercial de realizare (sa faci un film doar cu doi actori iti trebuie forta in exprimare ca sa fie si bun filmul). Si eu am vazut doar B sunset si am inteles ce si cum, fara sa urmaresc express sa vad si primul.

Oana Anca spunea...

Eh, barbatii sar direct la concluzii. Lipsa de rabdare va caracterizeaza inca o data :P

Mihai spunea...

si mie imi place intregul. dar in cazul asta, chiar se poate vedea 2 fara 1.

alexander spunea...

nu e vb de lipsa de rabdare. dar lalaielile le consider pierdere de timp. si cum am auzit ca primul ar fi mult sub al doilea ca realizare... consider ca e mai benefic sa vad altceva. Requiem for a dream de exemplu, desi e de alta factura.:)

Ana Pink spunea...

Intrebarile astea cu vesnicul "De ce" in fata si cu prea putine raspunsuri sau deloc ma innebunesc. Nici nu stiu daca le ador...sau daca le urasc...