miercuri, iunie 17, 2009

Prezent si viitor

Am gasit zilele astea, in cartea pe care o citesc, o trimitere spre un vers al unui poet danez (Piet Hein), care spune in felul urmator:

"Cel ce nu traieste clipa, nu traieste niciodata"

In prima faza am zis un "daaaaa" hotarat. Chiar imi analizasem putin viata si eram nemultumita de felul in care imi traiesc prezentul. Viitorul inseamna pentru mine mult mai mult decat clipa de fata, am constatat eu. Sunt mult mai tentata sa spun: mi-as dori, voi face, va fi...si prea putin doresc, fac sau este. Da, nu sunt f impulsiva in luarea marilor decizii si sunt genul care le gandeste, analizeaza, intoarce pe toate partile. Asta ar fi o explicatie pentru orientarea mea futurista. Si totusi nu sunt deloc multumita ca-l dau din mana pe "azi" pentru "maine". La urma urmei suma clipelor ne formeaza viata, nu-i asa?
Gandind mai mult si discutand citatul de mai sus, am ajuns la inca o concluzie: nu e bine nici sa traiesti clipa fara sa te gandesti la urmari, asadar la viitor. Trebuie sa actionezi in asa fel incat sa fii in stare sa-ti asumi urmarile, ca doar orice facem sau gandim are consecinte, vrem-nu vrem.

Asta e dilema mea de cateva zile, dilema pe care v-o impartasesc si voua, cei ce mai popositi pe aici si poate va veti simti si voi provocati sa emiteti o parere. Sunt chiar curioasa sa aflu opinii pe tema asta.

Un lucru e cert insa: jonglez cu prezentul si viitorul, uitandu-ma destul de putin in urma. Mie una imi convine ca las tot mai putin fantomele trecutului sa ma rascoleasca.

Concluzia mea? Traiti azi, gandindu-va si la maine!

6 comentarii:

Malina spunea...

well, asta e dilema mea dintotdeauna. explicatia gasita de mine este ca daca acea clipa din prezent are potential de a se finaliza cu bine, then go ahead. stiu, e un risc, pentru ca pe de alta parte se poate termina foarte prost, insa nu vei stii niciodata cum va fi fost daca nu faci tocmai acest lucru, sa traiesti clipa.
din punctul meu de vedere, n-ai cum sa nu iei in calcul si viitorul.
te pup

Anonim spunea...

Pornind de la binecunoscuta vorba : seize the day, adica traieste clipa, cineva, really profound, once said:
'Seize eternity! Why settle for just a day?! '

It seems fair! Asa cum spuneai si tu , o singura clipa ,traita iresponsabil, poate afecta multe alte momente cu wonderful potential! Asa ca de ce sa ne limitam la o clipa!? De ce nu toate clipele? Why not eternity?
Eu as zice : traieste clipa, avand perspectiva vesniciei!

Oana Anca spunea...

@Malina- cu alte cuvinte, in dai dreptate :)

@Anonimo (mereu te recunosc, asta e:P)- true, very true; nemultumirea mea insa venea din faptul ca simteam uneori a total waste of present in favoarea viitorului...

Iulix spunea...

Iti impartasesc parerea. Mi se pare chiar un cliseu chestia asta cu traitul clipei[ de parca ar fi ultima] sau chestii de genul acesta. De parca traiesti clipa cand speli vasele sau cand inveti la vreo materie plictisitoare. Zic si eu!:P Cred ca e o dilema generala si nimeni nu a scapat de ea. Trebuie sa ne gandim si la viitor si poate sa traim clipa sperand la viitorul de maine, de peste 2 ani, etcetera. :)


Imi place tare blogul tau si ma bucur ca l-am descoperit!

Oana Anca spunea...

Iulix, bine ai venit :)

siktir18@gmail.com spunea...

si eu sunt de acord "live the moment dar gandeste-te si la viitor".