duminică, ianuarie 14, 2007

Despre mere


Va plac merele? Si mie! De care? De tot felul: golden aurii, ionatane, delicioase, verzi, galbene sau rosii, dulci sau mai acrisoare, zemoase sau mai fainoase, etc.

Se facea ca am in fata 2 cosuri doldora de mere: intr-unul toate erau unul si unul, mari, atragatoare, imprastiind o aroma imbietoare; nici nu stiam pe care sa il apuc si sa il gust. Imi lasa gura apa. In celalalt, mere mici, patate pe ici-colo, pe alocuri zbarcite. Se vedea ca nu-s foarte proaspete si categoric nu reprezentau cea mai buna recolta. Vanzatorul s-a apropiat de mine si m-a anuntat ca au acelasi pret, indiferent pe care le aleg. N-am stat pe ganduri si am pus mana pe cele mai frumoase 2 mere din primul cos. Cand sa le platesc, vanzatorul a insistat sa iau si din celelalte: nu veti regreta. Ca sa ma convinga, mi-a spus ca daca ma decid sa cumpar si unul dintre cele mai urate imi ofera 2 gratis. Zis si facut; am platit cele 3 mere si 2 le-am primit bonus. Am plecat bucuroasa cu ele acasa, nerabdatoare sa le dau gata pe cele apetisante.

Odata ajunsa acasa, am zvarlit punga cu merele urate cat colo si am muscat cu pofta dintr-unul din merele cele mari. Dupa 2-3 imbucaturi am simtit un gust ciudat, care devenea tot mai acut pe masura ce mancam; marul devenise acru si mai mult decat atat, era din ce in ce mai tare, imi infigeam tot mai greu dintii in el, era tot mai greu de mestecat si inghitit. L-am aruncat si l-am luat pe celalalt, la fel de imbietor. Insa si cu acesta am patit acelasi lucru: exteriorul frumos ascundea un interior moale si putred, avand un gust de nesuportat. Dezamagita, le-am aruncat la gunoi, hotarata sa nu mai mananc niciodata mere. La un moment dat, am calcat pe ceva; m-am aplecat si am ridicat punga cu cele 3 mere urate. Primul meu gand a fost sa le arunc. Dar curiozitatea m-a facut sa le scot din punga si sa le privesc mai atenta. Le-am mirosit si mi-au facut pofta. Am muscat cu sete dintr-unul si l-am dat gata cat ai clipi. A fost cel mai aromat si mai bun mar pe care l-am mancat vreodata. Mi-a potolit setea si foamea si de atunci incolo, de cate ori ma duceam sa cumpar mere luam din acelea mici, patate pe ici-colo si pe alocuri zbarcite.

24 de comentarii:

V.I. King spunea...

Ai vazut ce se intampla daca nu citesti "Fata babei si fata mosneagului"? Ai ales valiza cu lighioane :D
Diferenta intre un fruct mare si unul mic este continutul de apa din el (stiintific demonstrat). Se poate, mai Ancuta, sa dai tu palincutza ta de Ardeal pe o tuica slaba din regat?

V.I. King spunea...

Ca tot nu se inghesuie sa scrie lumea la ora asta, iti povestesc o discutie pe care am avut-o cu un englez acum 3-4 zile. Vorbeam de fructele si legumele modificate genetic (merele tale alea mari si frumoase). Imi spunea ca in Anglia daca te duci la supermarket iei mere din astea mari si fara gust, daca in schimb mergi in piata (open market, cum zic ei) gasesti mere din aste mici, patate si gustoase insa la un pret de aprox 2-3 ori mai mare. Pentru ei poate parea un paradox, ca si pentru noi de altfel, insa se vede ca stiu sa pretuiasca in primul rand calitatea.

ice4you® spunea...

Gabi Dinescu said...

Se poate, mai Ancuta, sa dai tu palincutza ta de Ardeal pe o tuica slaba din regat?

Bine spus ! Mai Ancuta mai ... :P

Si da, eu ma feresc de merele alea mari si lucioase, la fel cum ma feresc si de rosiile, castravetii, salata si alte legume care seamana cu cele din ceara care le avea bunica pe masa, intr-un cos ornamental.
Incearca sa vezi ca vei avea aceasi senzatie de dezgust si cand mananci o rosi de aia mare si frumoasa insa fara gust, sau un castravete cu gust de iasca.

Si ca sa fiu ontopic, da, nu ma omor dupa fructe insa ptr mere am o mare slabiciune, nu mai pui ca sunt si foarte sanatoase !

CRISTI ROMAN spunea...

Mie nu-mi plac decit merele galbene (sau verzi spre galbene). Atit. Si maninc din an in pasti, din pacate. Dar nu sint recomandate pentru slabit. Merele mentin silueta, nu te slabesc.

Oana Anca spunea...

Banuiam ca voi isca discutii despre fructe si legume, despre produsele umflate artificial si modificate genetic versus produsele bio. :)
Gabi, intr-adevar ai nimerit-o cu tuica, nu stiu cat de constient au ba:).
Ice, ma bucur ca te-am nimerit exact cu merele ;-).
Cristi, iti pot spune o intamplare adevarata despre cura de slabire si mere, ca sa vezi ca se poate. Si nu, nu e vb de dolofana de mine.

Si torusi, inca mai astept comment-uri ON TOPIC. :D

V.I. King spunea...

In al doilea post tocmai deschisesem discutia pe care o doresti, iar tu faci referire la chestia aia cu tuica din primul post. Si tot eu sunt ala, inconstientul :)

V.I. King spunea...

Apropo, am citit pe BBC despre niste cercetatori din UK, care au modificat genetic niste gaini ce fac oua ce contin o proteina ce ajuta la lupta impotriva cancerului.
Teoria a fost elaborata si perezentata tot pe BBC in iunie 2005, pe atunci fiind multi sceptici. Acum au reusit sa obtina si rezultate. Nu stiu cum or fi ouale astea, insa vad ca de colesterolul din ele nu zic nimic.

Oana Anca spunea...

Gabi, nu te-ai prins. Dar intr-un fel sau altul, referirea ta la tuica a fost cel mai on topic comment. :)

V.I. King spunea...

Nu aveam cum sa nu ma prind, cand am dat si explicatia inainte: "diferenta intre un fruct mare si unul mic"
Asta doar daca nu faci referire la altceva si atunci probabil ca nu m-am prins

Oana Anca spunea...

Nu-s atat de pasionata de agricultura incat sa scriu chestii tehnice. Citeste si printre randuri, Gabi :)

V.I. King spunea...

Buna dimineata! Abia acum m-am trezit, cand trebuie sa merg la culcare.
Nu-s in forma azi, a rividerci!

Marian Vişu spunea...

Aici m-ai nimerit. Mananc mere, mananc compot de mere, mananc dulceata de mere, iubesc placintele si strudele cu mere. Si golden, si ionatan si starkinson (bot de iepure). Pap mere toata ziua. Una dintre cele mai fericite perioade ale copilariei mele coincide unele veri petrecute la tara, la niste rude de-ale bunicilor. Aveau oamenii aia o livada cu mere si nu puteau sa le valorifice prea mult pe timpul lui Impuscatu'. Faceau ei conserve (dulceturi si compoturi), faceau tuica, dadeau la vaci si porci, dar tot le prisosea. Se stricau merele pe jos. Eu bineinteles ca mancam cat puteam. Tin minte ca de doua-trei ori, m-am batut, cu un var mai indepartat si cu alti pici din zona, cu mere asa cum te bati vara cu bulgari. Totul s-a terminat cand mi-am luat eu un mar in ochiul stang, pe care l-am avut vanat o lunga perioada :))
Si cand te gandesti ca in perioada aia, alti copii de pe pamantul asta poate pofetau la mere...

Oana Anca spunea...

Noi cu prune ne bateam in livada bunicului :). Erau faine alea zdrobite si putrede; si daca le mai si scoteam din balegar de porc sau vaci...:D

Cat despre poftit, nu stiu cum a fost in sudul tarii sau in Bucuresti, dar eu chiar nu tin minte sa fi dus lipsa de ceva. Aveam si fructe si ciocolata si carne, etc. Si la fel imi spun si alti prieteni. Parintii nostri faceau ce faceau si le aduceau copiilor cele trebuincioase. Poate noi am avut si avantajul de a fi langa unguri, dar incepand de la jucarii, fructe, dulciuri, imbracaminte, nimic nu mi-a lipsit vreodata.

Corina Rediş spunea...

Daca tot nu ai sanse sa primesti comentarii on topic... mai stii gluma cu "Iti place prajitura cu mere... BURTA!!!!" :))

Oana Anca spunea...

Si tu, Brutus??? :P

V.I. King spunea...

Daca nu are sanse sa primeasca comentarii on-topic, primeste premiu. Avand in vedere ca o persoana "anonima" a divulgat cel de-al treilea element al concursului-ghicitoare, o sa primeasca Anca premiul, mai ales ca ghicise 2 din cele 3, cu atat mai mult cu cat si "anonima" a fost de acord ca Anca merita premiul. Nu o sa fie tot CD, ca-l poate copia de la Corinne, inca nu stiu exact ce va fi. Poate o cutie cu "bomboane otravite"?

V.I. King spunea...

Asta e premiul: cutia cu "bomboane otravite", ca se asorteaza cu ardelenii. :)

Anonim spunea...

dragilor, eu cred ca Anca se referea la oameni si la faptul ca nu intotdeauna un om care pare frumos si da impresia ca are intentii bune e neaparat frumos pe dinauntru..... din pacate saraca Anca a experimentat pe propria piele cum e cu oamenii astia si ce suflet urat pot avea unii care aparent erau "frumosi"... va doresc sa intalniti numai oameni cu suflet frumos!

Oana Anca spunea...

Merci, Dana. :) Daca ar fi sa dau un premiu, cu siguranta tu l-ai lua. Dar ai si avut un oarecare avantaj de data asta. De primit premiu tot vei primi de la mine, un all you can eat, stii tu cand ;-).
Friends are friends forever...vorba prietenului meu Michael W Smith ;-).

Anonim spunea...

Poate gandul lui Mr Dinescu despre "Ai vazut ce se intampla daca nu citesti "Fata babei si fata mosneagului"? Ai ales valiza cu lighioane :D " are dreptate - si cine stie daca nu trebuie sa fii ca tipul din Alchimistul care sa trebuie sa incojoare lumea sa inteleaga ca ceea ce cauta ca si comoara e chiar sub pragul casei sau ..... poate ai muscat prea lacoma din mere si asta a produs o indigestie ... un ritm mai lent ar fi creat o digestie mai buna ;)

Corina Rediş spunea...

ce ti-e si cu anonimii si cu teoriile lor!

Oana Anca spunea...

"the apple" ce te face sa crezi ca tu esti "the"? Sa fie lipsa de modestie? Sa fie inconstienta? Sau pur si simplu simteai tu nevoia de-a articula...?

Anonim spunea...

pai cred ca asa ceva se face pe aici ! nu e asa ? se articuleaza .........si asta am facut si eu ........ca tot romanul care isi ocupa timpul cu articulatul ........... indiferent de tuica sau palinca pe care o bea ........

Oana Anca spunea...

...si ca tot romanul care face ceva in virtutea inertiei. Spirit de turma se numea parca? :D