marți, septembrie 26, 2006

Ma doare limba...

...limba ROMANA!
Sunt de-a dreptul revoltata sa vad in ce hal e schimonosita. De la mic la mare, de la elev la absolvent, de la muncitor necalificat la jurnalist sau licentiat cu pretentii de intelectual. Unii n-o stiu vorbi, multi n-o stiu scrie, toti o stiu poci!
Ma ingrijoreaza sa vad ca sunt din ce in ce mai putini tineri care stiu scrie corect, care stiu pune cratima unde trebuie si o lasa in pacatele ei cand nu e nevoie de ea. Ma doare de-a dreptul, sa vad absolventi de filologie care scriu "incotr-o" sau "vor fi aplauda-ti". Parca mai usor mi-e sa trec cu vederea o cratima lipsa, spunand ca deh...s-o fi grabit omul si la calculator mai ai scapari sau "alunecari" de taste. Dar sa faci risipa de energie si vointa pentru a arata cat de destept esti tu intr-ale gramaticii, punand o cratima-n plus...pe asta n-o mai pricep. Sau, ma rog, o pricep, dar n-o accept!
Sa fiu exasperanta si sa ma mai iau si de virgule? O virgula e atat de importanta in comunicare si lipsa/punerea ei aiurea poate modifica radical sensul propozitiei. Pot numara pe degete oamenii care o stiu folosi corect.
Sunt ingaduitoare fata de cei care gresesc din graba, nu din nestiinta. Ca multi folosesc asta ca un pretext, e deja alta poveste. Am auzit si scuze de genul: eu nu ma uit la tastatura cand tastez. Vin eu si intreb: dar cand recitesti textul, inainte de a-i da send? Nu-s aberanta, nu cer asta pe YM, dar intr-un mail oficial? Cand te semnezi...director executiv Popescu Paraschiva???!!
Intr-ale graiului, no comment. Deja am obosit sa observ, sa ridic din spranceana, sa fac grimase. Doar atat am de comentat: dezacorduri si muuulte englezisme!!! Ne-au invadat americanii!!! Pazea! Tot la a doua vorba: ok, well, whatever, etc. Facem asa, o ciorba de legume cu de toate si punem fara zgarcenie tot ce avem la-ndemana. Si cu cat suntem mai scoliti intr-ale lui Shakespeare, cu atat mai condimentata ne e exprimarea. De ce am zis: facem? Pt ca...recunosc, asta o fac si eu. Si imi fac autocritica. Shame on me! 5 minute, nu mai mult! :)
Oricum, e un deliciu sa citesc bloguri, mai ales daca-s si specialisti oamenii in IT, publicitate, etc. si au parte, slava Domnului, de termeni de specialitate fara echivalent in limba romana.
Gandurile de bine si sanatate adresate Academiei Romane si domnului Eugen Simion cu ocazia aparitiei DOOM-ului ma insotesc de fiecare data cand ii citesc pe fericitii agramati ai natiei romane. Ce sa mai zic? Prosti, dar multi. Iar noi ne adaptam dupa ei, ca deh...limba "evolueaza".
Concluzia: e una singura si e sub forma de multumiri. Multumesc (mai ceva ca la decernarea premiilor Oscar) parintilor ca mi-au pus cartile-n mana, invatatorilor ca nu m-au alergat la educatie fizica, ci m-au tinut la ore interminabile de gramatica si profei de romana ca am ratat premiul 1 din cauza mediei de 9 (tot la gramatica! :)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dacă ţii atît la limba română, de ce nu foloseşti diacritice ?

Oana Anca spunea...

Pentru ca asa m-am obisnuit sa scriu la computer. Numeste-o comoditate, daca vrei. Sau pragmatism. Whatever.

Si totusi, sa nu exageram, cautand nod in papura, doar din dorinta de a fi contra. Cine a avut "urechi de auzit" a priceput mesajul meu, stimate domn(/doamna) nostalgic al scrierii cu î din i.

In alta ordine de idei, te mai astept pe aici, cu comentarii. Constructive! ;-)