miercuri, noiembrie 22, 2006

Mandrie si prejudecata, sau mandria de a avea prejudecati si prejudecata de a fi mandru




Anglia sfarsitului de secol 18 cu Elizabeth si Darcy...

Ea- inteligenta si incapatanata, o personalitate puternica, el- o personalitate complicata, care nu se simte bine in pielea lui, nu e usor de iubit, dar cu un dezvoltat simt al onestitatii si integritatii. Doua orgolii care se ciocnesc si se tachineaza de cate ori se iveste ocazia, doi copii care in joaca se trag de par pentru ca nu stiu cum sa isi exprime sentimentele.

O poveste de dragoste, "o poveste cu zane", cum o numeste Joe Wright, regizorul filmului "Pride and Prejudice"(2005). "O poveste cu zane, bazata pe realismul social, ce contine adevaruri emotionante inerente, care raman relevante pentru mai multe generatii si merita povestite si repovestite." Oamenii se indragostesc si astazi, au prejudicii unul fata de altul si sunt inca mult prea mandri in unele situatii. Ne face placere sa spunem ca dragostea exista si ca aceasta poveste este afirmatia vesela si satisfacatoare a acestui lucru.

"Mandrie si prejudecata" este o poveste de dragoste despre "cum sa reusim sa ne intelegem unul pe celalalt" si "sa ne gandim la trecut doar daca amintirea lui ne aduce placere" – asa cum spune Elizabeth Bennet in cartea lui Jane Austin.

O poveste de dragoste cu miros de toamna, cu apus si rasarit, cu lumini si umbre, cu dans si voie buna, cu singuratate si introspectie, cu incatusare si libertate, cu iz de vechi si nou, cu ploaie... Cu Lizzie si Darcy, sau Keira si Matthew, cu EA si El.

2 comentarii:

Anonim spunea...

hmm..oane ăv mai feivrit muvies

Anonim spunea...

Mandrie si Prejudecata este poate cartea mea favorita. Am citi-o prin scoala generala de vreo 3 ori si de atunci am vazut toate ecranizarile.
Acum, cam dupa 10 ani am reinceput sa citesc cartea. Mi se pare si mai bogata si mai frumoasa decat oricand. Am admirat mereu personajul feminin.